Skip to main content

Sash ry luottaa I-printiin yli vuosikymmenen kokemuksella 

By 22.9.20223 toukokuun, 2023Asiakastarinat

Suomen Anestesiasairaanhoitajat ry:n jäsenlehti Spirium niputtaa yhteen tietoa alan tapahtumista sekä ajankohtaisista asioista. Lehteä tehdään talkootyönä niin toimituskunnan kuin kirjoittajienkin toimesta. Spirium-lehden painamisesta on jo yli vuosikymmenen ajan vastannut i-print. 

– Yhdistystyötä tehdään aina oman työn ja elämän ohessa – on aikatauluja, muutoksia, koronaa, lomia ja porukkakin vaihtuu.  Kaiken tämän keskellä i-print on lunastanut sen mitä heiltä odotetaan, kuvailee Spiriumin päätoimittaja Anna Rantanen. Lähes kaksi vuotta päätoimittajan roolissa ollut Rantanen työskentelee Rovaniemellä osastonhoitajana.  

”Toimii kuin ajatus” –  Anestesiasairaanhoitajayhdistys luottaa i-printiin yli vuosikymmenen kokemuksella

– Yhteydenpito I-printin kanssa on helppoa, mahdolliset muutokset ilmoitetaan hyvissä ajoin ja tarvittavat kuittaukset tulevat näppärästi sähköpostiin. Lehti myös tuntuu hyvältä ja laadukkaalta kädessä, ja palaute lukijakunnaltakin on ollut pelkästään hyvää. 

Spirium ilmestyy neljä kertaa vuodessa, ja aina vuodenvaihteessa Rantanen ilmoittaa i-printille seuraavan vuoden alustavan ilmestymisaikataulun. Rantasen ei tarvitse tämän lisäksi olla juuri painotaloon yhteydessä, ja siksi yhteistyö kuulemma toimiikin kuin ajatus. 

– Käytännössä siis ilmoitan viikot, jolloin lehti on valmis painoon. Jäsensihteeri puolestaan ilmoittaa osoitetiedot ja jäsenmäärät, jotta lehteä tehdään oikea määrä. Välillä tuntuu, että käsissä on muutama ylimääräinen lanka, joten on hienoa, että painoasioita ei tarvitse sen kummemmin miettiä. 

Työ palkitaan postilaatikolla 

Lehden lukijakunta koostuu Suomen anestesiasairaanhoitajat ry:n jäsenistä eli käytännössä leikkaussalissa työskentelevistä anestesiahoitajista. Lisäksi lehteä toimitetaan yrityksiin, oppilaitoksiin, kirjastoihin sekä sairaaloihin. Nyt kun alan koulutuspäivät ovat olleet hyllyllä, lehden rooli tiedonjakajana on entisestään korostunut. Pahimpana korona-aikana lehden sisältö oli hieman normaalia suppeampi osittain kustannussyistä. 

– Koulutuspäivien lisäksi jäsenlehti on oikeastaan yhdistyksen näkyvin asia ja monille myös jäsenyyden syy. Yhdistyksen tulot kertyvät pääosin koulutuspäivien järjestämisestä, ja kun niitä ei voitu järjestää, jouduimme miettimään tarkemmin, minkä kokoista lehteä teimme. Toisaalta taas pandemian vuoksi alan ihmiset ovat olleet täystyöllistettyjä, joten kirjoittajien löytäminen on ollut vaikeaa. 

Rantasen lisäksi lehdellä on kaksi toimittajaa, joiden lisäksi artikkeleita työstää vaihteleva joukko kirjoittajia. Kirjoittajakunta koostuu esimerkiksi graduja, opinnäytetöitä tai väitöskirjoja tehneistä lääkäreistä ja hoitajista, joiden lisäksi mukana voi olla esimerkiksi THL:n  tai muiden organisaatioiden henkilöstöä. 

i-print hoitaa myös lehden postituksen, joten Rantanen joukkoineen saa nostaa kädet pystyyn heti kun lehti saadaan painoon asti.  

– Aina kun lehti ilmestyy postilaatikkoon, siitä tulee kyllä hyvällä mielelle. Saatiin taas hieno lehti aikaiseksi, kuvailee Rantanen.