Skip to main content

Neulontabuumille ei näy loppua

By 3.3.20223 toukokuun, 2023Asiakastarinat

Suomalaiset ovat erityisen ahkeria neulojia ja käsityöharrastajia. Varsinkin viime vuodet on eletty suoranaista neulomis- ja käsityöbuumia.

Koska erilaisia neulelankoja, ontelokuteita ja makrameelankoja menee metritolkulla käsityö- ja sisustusinnostuksen myötä, tarvitaan luonnollisesti lukematon määrä tuote-etikettejä. Tässä tilanteessa Lankavassa käännytään I-printin puoleen, jonka kanssa on tehty yhteistyötä pitkän aikaa. 

– Etikettitilausten lisäksi olemme tehneet I-printin kanssa esitteitä, hinnastoja, ohjelappusia, lankakarttoja, kalentereita ja pienempiä painotöitä sekä käsityöalan messuihin ja tapahtumiin liittyvää materiaalia, myynti- ja markkinointiassistentti Henna Toppari Lankava Oy:stä kertoo.

Vuodesta 2008 lähtien Lankavassa työskennellyt Toppari on ollut tuotteistamassa muun muassa kierrätyspuuvillatuoteperhettä. Kiertotalouden ja teollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen otetaan Lankavassa vakavasti. Ja etiketeilläkin on tässä iso merkitys.

– Vaateteollisuuden sivutuotteena syntyy tekstiilisilppua, josta valmistetaan puuvillalankaa. Menetelmässä lankoja ei enää erikseen värjätä, vaan värikarttamme mukaiset sävyt muodostetaan tekstiilimassan väreistä. Tästä raakalangasta valmistetaan erityyppisiä lankatuotteita.

– Tällöin myös tuote-etikettien on oltava ekologisia ja viestittävä meidän arvomaailmastamme. I-printin kanssa on onnistuttu tässä ja tuotteemme on otettu hyvin vastaan, Toppari jatkaa.

Reilu vuosi sitten alkanut villapaitavillitys on näkynyt suomalaistenkin harrastajien lankasuosikeissa. Villava-karstavillalanka on suomalaisesta villasta valmistettu lanka – valikoimassa tulevat esiin aidot luonnolliset lampaanvillan sävyt. Tämänkin tuoteperheen etiketit on tilattu I-printiltä.

Pakkaus voi muuttaa menekin

Yksittäisen tuotepakkauksen rooli voi olla tuotteen kokonaismenekin kannalta huomattava. Esimerkiksi punoskuteet ja ontelokuteet olivat olleet jo pitkään markkinoilla, mutta todellinen hitti niistä syntyi vajaat 10 vuotta sitten, kun Lankavassa ajateltiin ja ideoitiin käyttömukavuutta sekä mietittiin jälleenmyyjää ja loppukäyttäjää.

– Aikaisemmin vyyhteinä myydyt kuteet ovat nyt saatavilla rullamuodossa, joten harrastaja pääsee suoraan käsiksi vaikkapa virkkuuprojektiinsa, ilman työlästä langan kerimistä vyyhdiltä. Tasakokoinen rulla voidaan myydä kappalekaupalla kilohinnan sijaan, mikä helpottaa sekä verkkokauppa- että myymälämyyntiä, meillä ja jälleenmyyjillämme. Tyylikäs EAN-koodilla varustettu etiketti viimeistelee lopputuloksen.

Etikettimateriaalin paperivalinnassa ratkaisu löytyi nimenomaan I-printiltä. Juuri oikean paperilaadun löydyttyä lopputulokseen oltiin Lankavassa niin tyytyväisiä, että Eko-puuvillalankojen perhe tuotteistettiin yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, johon kuuluu useita eri tarkoituksiin sopivia, samasta kierrätyspuuvillamateriaalista valmistettuja lankoja. 

– Pakkausmuoto, etiketti, nimi ja materiaali, Toppari tiivistää olennaiset seikat onnistumisessa. Lankavan omien lankaetikettien eli vyötteiden ilme on Topparin käsialaa. 

Makramee on käsitöiden ystävien juttu ja Lankavan Minimop-langasta tuli hetkessä solmeilijoiden suosikki. Aiemmin Ripsimoppi-nimellä tunnettu ripsiliinojen kudelanka löysi onnistuneen tuotteistuksen myötä uuden uskollisen käyttäjäryhmän.
Jokaisella on oma lankasuosikkinsa ja värimieltymyksensä.

”Yhteistyö I-printin kanssa on ollut kaikin puolin sujuvaa ja reagointi on joustavaa. Esimerkiksi tarvittavia paperilaatuja on ollut hyvin saatavilla ja suureenkin tilaukseen on saatu materiaalit toivomassamme ajassa.” 
Henna Toppari
myynti- ja markkinointiassistentti
Lankava Oy

Oma merkityksensä on myös Lankavan ja I-printin sujuvalla yhteistyöllä, joka on kestänyt jo 15 vuoden ajan.

Esa Rautakorpi on ollut alusta lähtien yhteyshenkilömme I-printissä ja palvellut meitä aina loistavasti.

Sisustamisen ja käsitöiden ystäviä yhdistää usein se, että vallitsevista trendeistä ollaan erityisen hyvin perillä. Vaikkapa sisustamisessa voi olla pinnalla joku suurempi muotivirtaus, joka heijastuu pienempiin yksittäisiin sisustuselementteihinkin.

– Ihmiset pitävät, kun väreissä on valinnanvaraa ja jokainen löytää sieltä tyylilleen sopivat sävyt. Olemmekin kiinnittäneet huomiota siihen, että värivalikoima on tuotteissamme kattava. Suosituimmissa sävyissä on tiettyä vaihtelevuutta sisustustrendien ja jopa vuodenajankin mukaan, Henna Toppari tarkentaa.

Lankava lyhyesti

Lankava on kauhavalainen käsityöalan yritys, joka sai alkunsa kotikudonnasta 1925, tuolloin nimenään Kauhavan Kangas-Aitta. Kangas-Aitan malleilla ja materiaaleilla taidokkaasti kudotut, kauniit ja laadukkaat kankaat olivat tunnettuja aina pääkaupunkia myöten. Lankavasta on kasvanut edelläkävijäyritys, joka palvelee sekä yritys- että kuluttaja-asiakkaita, valmistaa itse suosittuja Eko-puuvillalankoja ja maahantuo esimerkiksi islantilaisia villalankoja.

Lankavan uusi 1200 m2:n myymälä Kauhavalla remontoitiin S-marketin entisiin tiloihin. Myymälään ja messuille tarvitaan myös säännöllisesti I-printin painotuotteita.